Wybierz lokalizację, aby zobaczyć ofertę dla swojego sklepu

Nie mamy sklepu w tym mieście.
Czy gdzieś u Ciebie w domu leży zapomniany pomidor, cytryna albo chleb? Poznaj zasady należytego gospodarowania żywnością.
Wspólnie przeciwdziałamy marnowaniu żywności.

Stosuj zasadę 4P

Obejmuje ona planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się jedzeniem oraz posegregowanie odpadów.

Planowanie
zakupów

Przed wyjściem do sklepu

Zacznij od sprawdzenia zawartości lodówki i szafek.
Na tej podstawie zaplanuj posiłki i sprawdź, czego brakuje Ci do ich sporządzenia.
Następnie stwórz listę zakupów i trzymaj się jej, gdy będziesz już w sklepie.

Kiedy bedziesz w sklepie

Zakupy zacznij od produktów przemysłowych i artykułów takich jak makaron, ryż, konserwy czy napoje.
Następnie włóż do koszyka produkty świeże (ostrożnie, aby zapobiec ich uszkodzeniu.
Na końcu wybierz mrożonki i artykuły trzymane w lodówkach – dzięki temu nie zostanie przerwany łańcuch chłodniczy.

Przetwarzanie
produktów

Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Okazuje się, że wielu produktom spożywczym możesz dać drugie życie.
Wystarczy odrobina kreatywności i… gotowe!
W jaki sposób można wykorzystać poszczególne kategorie żywności?
Już podpowiadamy:
Czerstwe
pieczywo
Grzanki, bułka tarta lub tosty
Ugotowane
ziemniaki
Kopytka, zapiekanka, kotleciki ziemniaczane lub sałatka
Ugotowany makaron,
ryż lub kasza
Baza zapiekanki lub sałatki, ale też dodatek do zupy
Ugotowane
mięso z rosołu
Farsz do klusek, pasztet drobiowy, potrawka lub pasta z kurczaka.
Ugotowane
warzywa z bulionu
Pasztet warzywny, pasty kanapkowe lub sałatka jarzynowa.
Ugotowane strączki
i inne warzywa
Pasztet warzywny, pasty kanapkowe, farsz do pierogów, sałatki warzywne lub kotleciki.
Ugotowane
jaja
Pasta lub sałatka
Stare owoce
i warzywa
Koktajle, przeciery i dżemy

Podziel się
żywnością

Jeśli już dziś wiesz, że Twoja rodzina nie będzie w stanie zjeść wszystkiego, co można znaleźć w Waszej lodówce, warto od razu zapobiec zepsuciu się tych produktów. Podziel się nadmiarem żywności ze znajomymi, zaproś na obiad gości lub przekaż jedzenie potrzebującym.

Poszukaj w Internecie lokalnej organizacji, która z chęcią przyjmie od Ciebie jedzenie. Innym niezwykle skutecznym sposobem na dzielenie się żywnością jest zamieszczenie postu w mediach społecznościowych – zaskoczy Cię, jak wielu Twoich znajomych wie, kto może potrzebować jedzenia, którego masz za dużo. I pamiętaj – dobro powraca!

Posegregowanie
czyli oddzielanie
bioodpadów od innych

Czy wiesz, że uprawa roślin zaczyna się… w kuchni?
To znaczy może się zacząć, jeśli będziesz odpowiedzialnie postępować z organicznymi odpadami.
Pamiętaj, aby nie wrzucać wszystkiego do jednego kosza.
Jeśli oddzielisz bioodpady od innych, zachowasz ich czystość, co z kolei spowoduje, że będzie można wyprodukować z nich doskonały nawóz, który… właśnie tak – zostanie wykorzystany do uprawy nowych roślin.

Zwracaj uwagę
na daty ważności

W przypadku dat drukowanych na opakowaniach rozróżniamy datę minimalnej trwałości oraz termin przydatności do spożycia.
Warto wiedzieć jaka jest między nimi różnica:

Data minimalnej
trwałości

dotyczy produktów trwałych, niepsujących się i zachowujących właściwości organoleptyczne podczas całego okresu przechowywania (np. kawa, słodycze, konserwy). Poprzedzona jest formułkami „Najlepiej spożyć przed…” lub „Najlepiej spożyć przed końcem…”.

Termin przydatności
do spożycia

dotyczy produktów nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się. Takich, które z tego względu już po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzkiego. W tym przypadku podana data poprzedzona jest formułką: „Należy spożyć do…”.

Uwaga!

PO UPŁYWIE TERMINU PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA ŚRODEK SPOŻYWCZY JEST UZNAWANY ZA NIEBEZPIECZNY

Przechowuj produkty
zgodnie z informacjami
znajdującymi się
na etykiecie
lub opakowaniu

Etykieta każdego zapakowanego produktu spożywczego powinna zawierać informację o warunkach jego przechowywania. Najczęściej na opakowaniu przedstawione są warunki w jakich dany produkt powinien być przechowywany po otwarciu.
Warunki i czas przechowywania produktu po otwarciu określa się najczęściej dla tych artykułów, w przypadku których następują wówczas zmiany mikrobiologiczne oraz inne czynniki mające wpływ na ich jakość, które mogą negatywnie oddziaływać na konsumenta. Produktami takimi mogą być np. mięso i przetwory mięsne oraz ryby i przetwory rybne.

Przykład oznakowania: „Po otwarciu przechowywać w lodówce/lub w temperaturze do +4˚C i spożyć w ciągu 48 godzin”.

Prawidłowo układaj
produkty w lodówce

Przestrzegaj zasad prawidłowego
przechowywania
owoców i warzyw

Gdzie
przechowywać
?

W lodówce

Owoce

truskawki, wiśnie, winogrona, morele, jeżyny, jagody, figi, poziomki

Warzywa

brukselka, groszek, kapusta, brokuł, rzodkiewka, marchew, seler, sałata, szpinak, fasola, szparagi, kukurydza

Poza lodówką

Owoce

ananasy, jabłka, arbuzy, banany, owoce cytrusowe, gruszki, kiwi, mango, melony, śliwki, nektarynki, awokado

Warzywa

ziemniaki, cebula, czosnek, dynia, imbir, bakłażan, cukinia, papryka, pomidory, ogórki

Dostosuj ilość
przygotowywanego
jedzenia do możliwości
swoich i swojej rodziny

Dostosuj wielkość posiłku do wieku i liczby osób, które będą go spożywały.
Naucz się odmierzać odpowiednie ilości poszczególnych produktów, np.: makaron i ryż podczas gotowania trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Przez kilka dni systematycznie kontroluj porcje jedzenia, które przygotowałeś dla siebie lub dla całej swojej rodziny.
W ten sposób zobaczysz, jaka ilość jedzenia jest Ci/Wam realnie potrzebna.

Skorzystaj z kilku rad!

Jedna szklanka
surowego ryżu
w zupełności wystarcza
na dwie osoby.

Jedna osoba naje się
pięcioma małymi
ziemniakami.

Wystarczy Ci
jedna miseczka sałaty
na osobę.

X
Przeglądaj gazetki w aplikacji mobilnej
Intermarché
POBIERZ w AppStore
X
Przeglądaj gazetki w aplikacji mobilne
Intermarché
POBIERZ w Google Play